ترک انفاق زوجه چیست
بر اساس قانون مدنی ، شوهر موظف است در عقد دائم به همسر خود نفقه بپردازد که این نفقه عبارت است از تامین کلیه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن ؛ از جمله خوراک ، پوشاک ، مسکن و غیره . اما نکته مهمی که در این باره وجود دارد آن است که در مقابل برخورداری از حق نفقه ، زن نیز ملزم به تمکین عام و خاص در قبال شوهر بوده و در غیر این صورت ، مرد الزامی بابت پرداخت نفقه به زوجه نخواهد داشت .
با این وجود ، گاها ممکن است علی رغم تمکین از طرف زن ، شوهر نفقه ای به وی نپرداخته و زمینه عسر و حرج یا سختی زن را فراهم نماید . چنین وضعیتی را می توان تحت عنوان ” ترک انفاق ” نامگذاری کرد که به طور خلاصه ، عبارت است از عدم پرداخت نفقه به زن بدون دلیل موجه ( یعنی عدم تمکین زن ) .
نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه
در قسمت قبل به توضیح اینکه ترک انفاق زوجه به چه معناست و در قانون چه مجازاتی برای آن در نظر گرفته شده است ، پرداختیم . اما در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که نحوه شکایت کیفری از شوهر بابت جرم ترک انفاق زوجه به چه صورت است و چه شرایط و مراحلی دارد ؟
به طور کلی ، در صورتی که شخصی شکایتی از دیگری داشته باشد ، در مرحله اول باید شکایت نامه یا شکواییه ای تنظیم کرده و آن را به دادسرای محل سکونت خود تحویل دهد ؛ چرا که مرجع رسیدگی اولیه به جرم ، دادسرا می باشد . در خصوص این جرم ، زوجه می تواند با تنظیم شکواییه ترک انفاق کیفری ، از شوهر خود شکایتکند تا در صورت فراهم بودن شرایط قانونی لازم ، شوهر به مجازات قانونی ترک انفاق محکوم شود .
از جمله شرایط قانونی که سبب می شود شکایت کیفری ترک نفقه به نتیجه برسد آن است که زن در مقابل شوهر تمکین کرده باشد و یا اینکه دلیل موجهی برای عدم تمکین خود داشته باشد ( مثل بیماری مقاربتی مرد ، استفاده زن از حق حبس در دوران عقد و غیره ) . فلذا در صورتی که ضمن رسیدگی به جرم ترک انفاق در دادسرا مرد ادعا کند که زن از وی تمکین نمی کرده و این ادعا ثابت شود ، شکایت به نتیجه مطلوب نخواهد رسید . علاوه بر این ، در صورتی که مرد دلایلی مبنی بر پرداخت نفقه به زن ارائه کند ، رسیدگی به این جرمادامه نخواهد یافت .
نکته مهمی که در ارتباط با شرایط شکایت کیفری از ترک انفاق زن وجود دارد ، این است که تعقیب کیفری این جرم منوط به شکایت شاکی خصوصی یعنی زوجه می باشد . فلذا درصورتی که زوجه پس از شکایت کیفری گذشت نموده و از شکایت خود منصرف بشود ، تعقیب جزائی مرد یا اجرای مجازات در رابطه با وی موقوف می شود .
نکته: زن می تواند از شوهر خود به جرم ترک انفاق شکایت کیفری نماید که این شکایت با تنظیمشکواییه ترک انفاق انجام می شود و به اینشکواییه در دادسرا رسیدگی می شود . در صورتی که جرم ترک انفاق احراز شود ، مرد به مجازات جرم ترک انفاق محکوم خواهد شد .
نفقه کیفری
نفقه هم که همان خرجی معمولی زندگی است و عرفا، شامل خورد و خوراک، پوشاک، دارو و درمان و مسکن مناسب می باشد. ترک انفاق جرم است و قابل شکایت از طریق کیفریدر دادسرا، که نهایتا، در صورت اثبات، حتی ممکن است تا دو سال حبس در پی داشته باشد.این نفقه فقط شامل نفقه زمان حال است و نفقه گذشته را در بر نمی گیرد. برای مطالبه نفقه ایام گذشته، باید از طریق حقوقی اقدام کرد.