حق حبس در نکاح (حق حبس زوجه)
به طور خلاصه اگر بخواهیم تعریفی از حق حبس زن داشته باشیم اینطور میگوییم که به محض ایجاد عقد نکاح زن مالک مهریه خواهد بود و هر زمان که بخواهد می تواند آن را مطالبه کند و مهریه دینی است بر گردن مرد که باید آن را به زن پرداخت کند و هر زمان که زن آن را مطالبه کند مرد باید آن را بپردازد.با این شرط که نوع مهریه زن عندالمطالبه باشد.
حال با این توضیحات زمانی که زن بخواهد مهریه خود را مطالبه کند و مادامی که مرد هنوز مهریه خانم را به او نداده باشد زن میتواند از حق حبس خود استفاده کرده و تمکین عام و خاص را انجام ندهد.
تمکین عام و خاص یعنی همان مواردی که وظایف زن در زندگی مشترک می باشد. تمکین عام یعنی وظایف کلی زن در زندگی مشترک، که زندگی در محل اقامت شوهر و منزل آن و اطاعت و حسن رفتار با شوهراست و تمکین خاص یعنی همان رابطه زناشویی یا نزدیکی را گویند.
پس طبق توضیحات گفته شده زن میتواند از تمکین عام و خاص امتناع کند تا زمانی که مرد به آن مهریه نداده باشد.
نکته: نکته حائز اهمیت این است که باید توجه داشت که حق حبس زمانی قابل استناد و استفاده هست که زن تمکین عام و خاصی را انجام نداده باشد پس اگر زن تمکین کرده باشد ولو برای یک بار به طور مثال برای یک بار تمکین خاص کرده باشد دیگر نمیتواند به حق حبس استناد کرده و بخواهد از حق حبس خود استفاده کند و در این صورت اگر آقا بخواهد که آن زن تمکین کند و دادخواست عدم تمکین را مطرح کند زن دیگر نمیتواند به حق حبس خود استناد کرده و از تمکین خودداری کند اما در نقطه مقابل اگر از قبل تمکین نکرده باشد آقا با دادخواست عدم تمکین نمی تواند زن را مجبور به تمکین کند زیرا زن به حق حبس خود استناد میکند.
موارد سقوط حق حبس:
همانطور که گفته شد با وجود دو مورد حق حبس ساقط میشود اولین مورد تمکین خاص خانم میباشد که همان مسائل زناشویی و نزدیکی است و حتی اگر یک بار هم نزدیکی صورت گرفته باشد حق حبس ساقط خواهد شد و مورد دوم هم تمکین عام که همان زندگی کردن در منزل شوهر و حسن رفتار و معاشرت با شوهر میباشد.
آیا در صورت استفاده زن از حق حبس نفقه به آن تعلق میگیرد؟
در خصوص این سوال جواب بله است ،یعنی مادامی که زن از حق حبس خود استفاده میکند نفقه به آن تعلق میگیرد یعنی با این که زن تمکین نمیکند اما نفقه به آن تعلق میگیرد و اگر مرد به زن نفقه ندهد می تواند از شرایط طلاق به درخواست زوجه باشد.
پذیرش اعسار زوج چه تاثیری در حق حبس زوجه دارد؟
در این خصوص باید گفت که حتی مرد اگر موعسر هم باشد و تقاضای اعسار آن توسط دادگاه تایید بشود و موعسر شناخته شود و در این صورت مهریه تقصید شود و مرد بخواهد آن را به صورت قسطی پرداخت کند باز هم حق حبس سر جای خود باقیست و با تقسیط مهریه حق حبس زن از بین نخواهد رفت.
مواد مرتبط:
ماده ۱۰۵۸ قانون مدنی:
زن هر شخصی که به نه طلاق که شش تای آن عدی است مطلقه شده باشد بر آن شخص حرام موبد میشود.
ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی:
اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود دیگر نمیتواند از حکم ماده قبل استفاده کند معذلک حقی که برای مطالبه مهر دارد ساقط نخواهد شد.
جهت انجام مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری با شمار زیر تماس حاصل نمایید.