وکیل نحله مشهد
نحله چیست؟
نحله به معنای بخشش و در اصطلاح حقوقی به معنای مبلغی است که دادگاه بر طبق شرایطی که ذکر میگردد، تعیین میکند که زوج به زوجه پرداخت کند. البته این حق تنها از منظر شرعی معتبر نبوده و قانونگذار نیز آن را معتبر میداند .
نحله در قانون:
مطابق بند ب تبصره6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق، با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه زوج انجام داده اند . و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را از باب بخشش(نحله) برای زوجه تعیین مینماید. همچنین نحله در ماده 58 قانون حمایت خانواده نیز مورد اشاره قانونگذار قرار گرفته است .
دادگاه صالح برای نحله
مطابق قانون حمایت خانواده مصوب1391 از لحاظ صلاحیت ذاتی، دادگاه خانواده صالح به رسیدگی در مورد نحله است. از نظر صلاحیت محلی، محل اقامت زوج و یا زوجه مرجع صالح جهت رسیدگی است .
شرایط دریافت نحله:
برای دریافت نحله باید شرایط زیر را داشته باشید:
1-طلاق به درخواست زوجه نباشد
2-در طول زندگی مشترک و تا قبل از اقدام به دادخواست طلاق از جانب زوج، امکان مطالبه نحله وجود ندارد.
نحله و اجرت المثل ایام زوجیت
نحله با اجرت المثل ایام زوجیت را نمی توان باهم جمع بست . بدین صورت که اگر اجرتالمثل به هر دلیلی به زوجه تعلق بگیرد، دادگاه نمیتواند برای زوجه نحله تعیین نماید .
در این خصوص یک رأی اصراری از دادگاه دیوان عالی کشور وجود داشته که اشعار میدارد استحقاق زوجه نسبت به نحله منوط به عدم استحقاق زوجه نسبت به اجرت المثل ایام زندگی مشترک است .
تفاوت نحله و اجرت المثل ایام زوجیت
اجرتالمثل درواقع حقالزحمه کارهایی است که زن در منزل شوهرش انجام داده؛ اما وظیفهای در خصوص انجام آنها نداشته. در این حالت زن مستحق دریافت اجرتالمثل است، مگر اینکه قصد انجام رایگان آن کارها را داشته باشد که اثبات این موضوع بر عهده شوهر است. درحالیکه نحله بخششی از جانب شوهر بود و لازم نیست حتماً زن بابت دریافت آن کاری انجام داده باشد .
شباهتهای نحله و اجرتالمثل
1-در هر دو درخواست طلاق باید از طرف مرد صورت بگیرد .
2-درخواست مرد برای طلاق نباید به دلیل تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار او باشد.
3-قبل از خوانده شدن صیغه طلاق میتوان برای این موضوع اقدام کرد .
عدم کارشناسی در تعیین نحله
در تعیین نحله برخلاف اجرت المثل، نیازی به تعیین کارشناس نیست. و مبلغ را قاضی دادگاه با توجه به سنوات زندگی مشترک و کارهایی که زوجه انجام داده است. و خصوصاً تمکن و وسع مرد تعیین میکنند .
نحله در صورت عدم امکان تعیین اجرت المثل
زمانی که امکان تعیین اجرتالمثل برای زوجه به دلیلی فراهم نباشد. با توجه به مدت زمان زندگی مشترک و کارهایی که زن در طول زندگی انجام داده. مبلغی بعنوان نحله برای او در نظر گرفته و دادگاه خود مبلغی را به عنوان نحله تعیین میکند. بعنوان مثال خانمی نتواند اثبات کند کارهای منزل به درخواست شوهر بوده یــا نتواند اثبات کند که تبرعی(مجانی) نبوده است .
شرط بسیار مهم در استحقاق نحله
یکی از شرایط بسیار مهمه تعلق گرفتن نحله این است که مرد بدون عذر موجه دادخواست طلاق داده باشد و زن از کار های زناشویی سر پیچی نکرده باشد و ان هارا درست انجام داده باشد اینگونه دادگاه دلیلی بر موجه بودن طلاق نمیبیند و نحله به زن تعلق خواهد گرفت.
عدم انجام کاری از سوی زوجه
به زبان دیگر نحله یک بخشش بلاعوض است. برخلاف اجرت المثل ایام زوجیت که چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً بعهده وی نبوده است. و به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد. و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرتالمثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم میکند .
بار اثبات برعهده کیست؟
اثبات اینکه مرد به زن دستور انجام کارهایی که خارج از محدوده وظایف شرعی داده است بر عهده زن می باشد. اما حقیقت این است که کارهای خارج از محدوده وظایف شرعی بدون قصد تبرع بوده است و دیگر لازم نیست که زن ثابت کند که هدفش برای انجام این کارها دریافت اجرت بوده .
البته بسیاری از حقوق دادنان معتقدند که چون در فرهنگ و جامعه ایرانی زن با رضایت خود و به صورت رایگان کارها را انجام داده است، شرایط بیانگر این است که زن تمامی این کارها را به صورت رایگان انجام داده و این بر عهده زن است که خلاف آن را ثابت کند .
مبلغ نحله به چه میزان است
مشخصا باید گفت که میزانی که برای نحله تعیین می شود بسیار کمتر از اجرت المثل ایام زوجیت است. پس در صورتی که عدم تمکین زن به اثبات نرسیده و درخواست طلاق از طرف مرد باشد؛ بهتر است که به جای نحله برای مطالبه اجرت المثل اقدام کنید .
نحوه دریافت نحله
زوجه میتواند دادخواست دریافت نحله و یا اجرت المثل را به دادگاه محل زندگی مشترک ارائه دهد. پس از ارائه دادخواست، دادگاه زمانی را برای تشکیل جلسه تعیین میکند و طرفین را به دادگاه دعوت میشوند . در صورتی که زن بتواند ثابت کند که همسرش، او را مجبور به انجام کارهایی کرده است که از وظایف شرعی او خارج بوده، نحله به او تعلق میگیرد .
منظور از اجرتالمثل چیست؟
اگر دو نفر قرارداد شفاهی یا کتبی با هم داشته باشند که در مقابل عمل فرد با استفاده از ملک یا مال طرف مقابل یا تخصص وی مبلغی را با توجه به توافق پرداخت نماید اجرت المثل میگویند .
در مقابل اگر شخصی بدون تفاهم یا قرارداد از ملک شخصی یا مال فرد دیگر مثل ماشین وی یا از عمل یا تخصص فرد بهره مند شود ، مبلغی را به عنوان اجرت توافقی به فرد پرداخت میکند که به آن اجرت المثل گفته می شود. به زبان دیگر اجرت المثل از دو کلمه اجرت و مثل تشکیل شده.
شرایط دریافت اجرت المثل چیست؟
فقدان قصد تبرع
زوجه ممکن است در زندگی مشترک در مقابل انجام کارها قصد مطالبه هیچ وجهی را نداشته باشد. در این صورت گفته می شود که زوجه((قصد تبرع))دارد .
طلاق از سوی زوجه نباشد
برای تقاضای اجرت المثل ایام زوجیت باید شوهر تقاضای طلاق کند ، در صورتی که اگر زوج برای طلاق درخواست بدهند زن نمیتواند برای دریافت اجرت النثل اقدام نماید .
مدارک لازم برای طرح دعوی نحله
1-اصل سند ازدواج و یا رونوشت ان
2-اصل شناسنامهو کارت ملی زوجه
شرایط مورد نیاز برای پرداخت نحله به زن
- طلاق به درخواست زوجه نباشد.
- در طول زندگی مشترک و تا قبل از اقدام به دادخواست طلاق از جانب زوج، امکان مطالبه نحله وجود ندارد.
- نحله با اجرت المثل قابل جمع نیست بدین صورت که اگر اجرت المثل به هر دلیلی به زوجه تعلق بگیرد دادگاه می تواند برای زن نحله تعیین کند.
- در تعیین نحله بر خلاف اجرت المثل نیازی به کارشناسی نیست و مبلغ را قاضی دادگاه با توجه به سنوات زندگی مشترک و کارهای که زوجه انجام داده است و خصوصا تمکن و وسع مرد تعیین می کند.
نحله در طلاق توافقی
به زنی که از شوهر خود تمکین نکند؛ زن ناشزه میگویند.به دلیل نشوز و عدم تمکین برخی از حقوق مالی زن از جمله نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت از بین می روند.با این حال تحت شرایطی امکان دارد که نحله حتی با وجود نشوز به زن تعلق بگیرد.زن تنها زمانی می تواند در طلاق توافقی مبلغی به عنوان نحله از شوهر خود دریافت کند که برسر این موضوع توافقی شده باشد.این توافق امکان دارد در هنگام عقد نکاح یا در موقع جدایی انجام بگیرد .
جهت مشاوره با وکیل پرداخت نحله در مشهد با شماره زیر تماس بگیرید
09156024004