چگونگی ممانعت از خروج فرزند

چگونگی ممانعت از خروج فرزند

چگونگی ممانعت از خروج فرزند

در مواردی که یکی از والدین تصمیم به خروج از کشور با فرزند دارد و دیگر والدین با این خروج مخالفت دارد، می‌توان از قانون ممانعت از خروج فرزند (به انگلیسی: Child Travel Restriction) استفاده کرد. این قانون به والد غیرحاضر به خروج از کشور فرزندش بدون رضایت دیگر والدین این امکان را می‌دهد که از دادگاه درخواست ممانعت از خروج فرزند کند.

مراحل عملی این فرآیند به شکل زیر است:

  1. تقدیم دادخواست: والد غیرحاضر به خروج از کشور باید یک دادخواست به دادگاه تقدیم کند. در این دادخواست، والد باید دلایل ممانعت از خروج را مطرح کرده و ممکن است شواهد و مستندات مثل تهدید به آزار و اذیت، نقض حقوق حضانت یا مصلحت فرزند را نیز ارائه دهد.
  2. بررسی دادگاه: دادگاه پس از دریافت دادخواست، موارد مرتبط و شواهد ارائه شده را بررسی می‌کند. اگر دادگاه به این نتیجه برسد که خروج از کشور برای مصلحت فرزند مناسب نیست، ممکن است اقدام به صدور حکم ممانعت از خروج کند.
  3. صدور حکم: اگر دادگاه به نتیجه برسد که باید از خروج فرزند جلوگیری شود، یک حکم صادر می‌کند که ممکن است حاوی شرایط مختلفی برای آزادی از کشور شامل تضمین‌های مالی، محل اقامت فرزند، یا محدودیت‌های زمانی باشد.
  4. اجرای حکم: والد حاضر به خروج از کشور باید حکم دادگاه را رعایت کند. در غیر این صورت، ممکن است موانع قانونی برای خروج از کشور برای او ایجاد شود.

 

مواد قانونی برای ممانعت از خروج فرزند کدام است؟

در مورد ایران، ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده (مصوب ۱۳۷۵) تعیین کننده شرایطی است که در آن می‌توان از خروج فرزند ممانعت کرد.

در این ماده آمده است:

صغیر و مجنون را نمی‌توان بدون رضایت ولی، مادر، قیم و شخصی که حضانت از او را بر عهده دارد از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگری از خارج از کشور بفرستد.

تنها حالتی که می‌تواند اتفاق بیفتد این است که دادگاه آن را به مصلحت طفل بداند و با در نظر گرفتن حق ملاقات والدین اجازه خروج از کشور را بدهد. تحت این شرایط دیگر قانون ممانعت از خروج فرزند مشکلی ایجاد نمی‌کند.

همچنین توجه داشته باشید که دادگاه می‌تواند شرایط دیگری را نیز در نظر بگیرد و از شخصی که حضانت فرزند را بر عهده دارد، تضمینی برای بازگرداندن فرزند بخواهد. همچنین ماده ۱۸ قانون گذرنامه تعیین کرده است که در صورت حضانت مادر، با اجازه پدر، می‌توان فرزند را از کشور خارج کرد. اما اگر حضانت فرزند بر عهده پدر باشد و مادر اختلاف داشته باشد، از ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده برای ممانعت از خروج فرزند استفاده می‌شود.

مدارک مورد نیاز جهت ممانعت از خروج فرزند

برای استفاده از قانون ممانعت از خروج فرزند، نیاز به تهیه مدارک مختلف دارید. در اینجا توضیحاتی در مورد مدارک مورد نیاز آورده شده است:

  1. تصویر تایید شده سند ازدواج و تصویب:
    • این مدرک نشان‌دهنده وضعیت ازدواج و تصویب اقدام ممکن است مورد نیاز باشد.
  2. تصویر تایید شده سند طلاق:
    • در صورت وقوع طلاق، تصویر تایید شده این سند نیز ممکن است مورد نیاز باشد.
  3. تصویر تایید شده شناسنامه شاکی و فرزند یا فرزندان:
    • این مدارک اثبات هویت شاکی و فرزند (ها) را فراهم می‌کنند و اجباری است.
  4. دادنامه مربوط به حق حضانت و ملاقات:
    • این دادنامه نشان‌دهنده حقوق حضانت و شرایط ملاقات می‌باشد و ممکن است برای تصمیم‌گیری دادگاه لازم باشد.
  5. استعلام‌ها یا تحقیقات محلی:
    • در صورت عدم دسترسی به مدارک مورد نیاز، می‌توان از درخواست‌های استعلام و یا تحقیقات محلی استفاده کرد.
  6. شهادت شهود و مطلعین:
    • اگر مدارک اصلی در دسترس نباشند، اظهارنامه یا شهادت شهود از افراد آگاه می‌تواند به عنوان مدرک موثق مورد استفاده قرار گیرد.
  7. کارت عابر بانک:
    • برای پرداخت هزینه‌های مراحل قانونی، نیاز به کارت عابر بانک دارید.
  8. کارت ملی:
    • به منظور احراز هویت و انجام مراحل قانونی، حتماً کارت ملی خود را همراه داشته باشید.

توصیه می‌شود که در این مراحل، بهتر است از خدمات یک وکیل دادگستری ماهر و با تجربه استفاده نمایید. وکیل می‌تواند شما را در تهیه مدارک، ارائه مستندات، و پیگیری مراحل قانونی هدایت کرده و حقوق شما را به بهترین نحو حفظ کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4004 602 0915